29 Μαΐ 2008

Μόρια και κασίδα

Στην ουρά μπροστά μου, έξω από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας του χωριού μου είναι μια πολύ όμορφη κοπελίτσα. Την παρατηρώ ώρα. Φοράει ένα κοντό φουστανάκι, το δέρμα της είναι άσπρο σαν κρέμα γάλακτος, τα μαύρα γυαλιά της γαντζώνονται στις ξανθές μπούκλες της. Είναι μια από τις πολλές που αγωνιούν για μια θέση στον ήλιο της μέσης εκπαίδευσης. Νέος ΑΣΕΠ πλησιάζει,τα φροντιστήρια τρίβουν τα χέρια τους και φουσκώνουν τις τσέπες τους, όλοι πουλάνε στα χιλιάδες θύματα των υποψήφιων εκπαιδευτικών. Κάποιοι ως πιο τυχεροί όμως θα χρησιμοποιήσουν το γνωστό καλό ελληνικό τρόπο: το παράθυρο. Θα μαζέψουν μόρια από αδιάβλητους θεσμούς, όπως η ενισχυτική και η πρόσθετη διδασκαλία. Θα εκμεταλλευτούν μια γνωριμία, έναν μπατζανάκι, έναν τοπάρχη. Η γνωστή ιστορία από το 1831. Το γνωστο μπουρδελοκράτος. Το οποίο όχι μόνο σε κοροιδεύει αλλά θεσπίζει και ΑΣΕΠ για να φαίνεται αξιοκρατικό. Ας δούμε ένα παράδειγμα πόσο αξιοκρατικό είναι... Και αν θέλει ο κύριος Στυλιανίδης ας μας δώσει απάντηση. Μπορεί να μας δώσει απάντηση και κάποιος συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ ή κάποιος διευθυντής δευτεροβάθμιας. Αλλα ας δώσουν μια απάντηση που να είναι πειστική. Γιατί αλλιώς Στρασβούργο. Αν τα μουλάρια δεν καταλαβαίνουν ας αποζημιώνουν. Αλλά δε θα μας δουλεύουν άλλο.

Ο Α.Ι. δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Ωστόσο έδωσε στον ΑΣΕΠ φιλολόγων και πέτυχε. Κέρδισε έτσι 13 μόρια και μαι καλή θέση στον ενιάιο πίνακα ώστε να δουλέψει ωρομίσθιος στη χειρότερη περίπτωση. Φυσικά αυτή τη θέση την έχασε στον πίνακα γιατί δεν είχε πάει φαντάρος. Τη χρονια που πέρασε αναγκάστηκε να πάει στρατό, αν και είχε νομιμη αναβολή, για να μπορέσει να δουλέψει. Την ίδια χρονιά που "υπηρετούσε" η Σούλα , η Μαρίκα και η Ζαργάνα, αν και είχαν λιγότερα μόρια από αυτόν, δούλεψαν και μάζεψαν μόρια προυπηρεσίας. Ο μαλάκας Α. Ι. σήμερα, πολίτης πια, βρίσκεται κάτω από αυτές στον πίνακα και, αν και έχει γράψει καλύτερα στον ΑΣΕΠ, του χρόνου θα έχει προτεραιότητα η Σούλα και η Ζαργάνα. Ίσως και η Μαρίκα. Δε θα εξετάσω την κατάφωρη συνταγματική παραβίαση περί ισότητος. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Θα καταδείξω όμως κάτι που ο καθένας έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει ρίχνοντας μια απλή ματιά στους κατεξοχήν αφερέγγυους πίνακες κατάταξης αναπληρωτών και ωρομισθίων της δευτεροβάθμιας. Εκεί που κάποιοι παράτυπα αποκτούν μόρια και κάνουν άλματα από τον πάτο στην κορυφή του πίνακα. Εκεί που δε μετράει αν έχεις μεταπτυχιακό, αλλά αν κάποιος διευθυντής στη Λήμνο σου δίνει μόρια και ας βρίσκεσαι εσύ χαμηλά στον πίνακα, και ας μην έχεις δώσει ΑΣΕΠ και ας μην έχεις πατήσει στη Λήμνο.
Ο Α.Ι βρίσκεται σε μια θέση στον πίνακα ανάμεσα σε άλλους που δεν είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Ένας από αυτούς είναι ο Μ.Δ., ο οποίος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έγραψε χαμηλότερα από τον Α.Ι. Ωστόσο, ως δια μαγείας στον πίνακα είναι πιο ψηλά από αυτόν, όπως και από τον Π.Σ και τον Κ.Α., οι οποίοι επίσης έγραψαν καλύτερα από τον Μ.Δ. Και όλοι έχουν ένα κοινό: δεν είχαν πάει φαντάροι, άρα δεν μπορούσαν να δουλέψουν ως ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές καθώς τοποθετούνται τελευταίοι στον πίνακα ασχέτως μορίων. Έλα όμως που ο Μ.Δ τα τελευταία τρία χρόνια φαίνεται να "δούλεψε" ως ωρομίσθιος γιατί έχει κάτι μοριάκια παραπάνω, όπως φαίνεται στον πίνακα. Πώς έγινε αυτό κύριε Στυλιανίδη; Γιατί προτίμησαν αυτόν για ωρομίσθιο, αν και δεν είχε εκπληρώσει στρατιωτικές υποχρεώσεις, αλλά ήταν και χαμηλότερα στον πίνακα από πολύ πολύ κόσμο; Μήπως έκανε πρόσθετη κάπου που οι άλλοι δεν μπόρεσαν να κάνουν;
και με τί κριτήρια έκανε αυτός;
Ποιος λυκειάρχης αποφασίζει και γιατί;
Ακόμα πιο τρανταχτό είναι το παράδειγμα του Π.Χ και του Σ.Α. Ο πρώτος δεν έχει περάσει καν στον ΑΣΕΠ και επίσης δεν έχει πάει φαντάρος. Ο δεύτερος αν και πέρασε ΑΣΕΠ με 7 μόρια είναι πιο κάτω στον πίνακα από τον πρώτο γιατί ο Π.Χ εμφανίζει 8 μόρια από προυπηρεσία!! Υπενθυμίζω: και οι δυο δεν έχουν υπηρετήσει κάτι που συνεπάγεται ότι μπαίνουν στο τέλος του πίνακα αναπληρωτών και ωρομισθίων. Ο Π.Χ όμως φαίνεται έκανε πρόσθετη σε κάποιο γνωστό του λυκειάρχη. Και τρία χρόνια μαζεύει (και ας είναι και ρώγες) ενώ ο Σ.Α. είναι μαλάκας.

Μπορώ να έχω μια απάντηση σε όλα αυτά; Ξέρω θα κάνετε την πάπια, όπως όλοι στο σάπιο σύστημα της πελατείας που υπάρχει από το στρατό μέχρι την τελευταία υπηρεσία αυτής της σάπιας χώρας. Και πατάτε στην οκνηρία του κόσμου που δε σας σέρνει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, γιατί τα εδώ χέρι χέρι πηγαίνουν με την εξουσία σας.
Στρασβούργο λοιπόν κύριε Στυλιανίδη;


6 σχόλια:

Lucha Libre είπε...

Σαλαάμ Salah ad-Din.
Είμαι ένα από τα πολλά κορόιδα της παραμεθορίου, που υπηρετεί κανονικά και ουχί ως φάντασμα.
Το μόνο που θέλω να ρωτήσω -γιατί κατά τα άλλα η οργή είναι κοινή- είναι το εξής: έχει δυνατότητα η κάθε διεύθυνση να αρνηθεί τα μόρια στους μη υπηρετούντες; Νομίζω πως όχι.Κι αυτό γιατί η νομοθεσία ορίζει όλα αυτά τα θαυμάσια κόλπα με τα οποία τακτοποιούνται όλοι οι σάλιαγκες χωρίς κόπο.
Ας μη μιλήσουμε για τον Αη-Στράτη πχ. που ακούστηκε κι όλας πριν μια βδομάδα σε ΤV και εφημερίδες, και στο καπάκι (αν άκουσα καλά) βρέθηκε πάλι να ΄χει 5-6 πληροφορικούς και κάμποσους ακόμα αγγλικής για 13 παιδιά, που θα χρειαστούν όμως να καλύψουν τις ανάγκες της υπηρεσίας στα γραφεία...παίρνοντας τα 12 μόρια και χωρίς να πατήσουν στο νησί ούτε για την υπογραφή τους...
Ξεφτίλες και πριν και αφού μπουν σ' αυτό το χώρο, κι εμείς ξεφτίλες πιο πολύ που δεν έχουμε φτύσει πατόκορφα τους αρχισυνδικάλες και τα υπουργεία.

ΠανωςΚ είπε...

Πέστα...

(προτείνω την άμεση κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και την χρηματική αποζημίωση όσων έχουν υπηρετήσει μέχρι σήμερα και έχουν ζημιωθεί απ' αυτόν -είτε υλικά, είτε ψυχολογικά)

Ανώνυμος είπε...

* σαλλαδινε, να χαρεις την
ελευ8ερια σου κ μακαρι να πετυχεις , γενικοτερα ¨)
panws, ποτε δεν ημουν πιο συμφωνος μαζι σου απο τωρα......

demetrat είπε...

Σωστός και ο ρήτωρ,σωστός και ο κτήτωρ.
Ισότης εδώ και τώρα, και που να δεις τη Σούλα τη ζαργάνα που μπορεί να λέγεται και Νεφέλη,που όταν παίρνει τη θέση,γκαστρώνεται επι δύο φοράς στη σειρά,και έχουμε επι τεσσερα χρόνια τη θέση κενή,πλην όμως κάθεται ο αόρατος κώλος επάνω.
Και να γκαστρωθεί να κάνει παιδάκια, καλό ειναι στο κάτω κάτω, μη πάει στην εκπαίδευση μέσης γιά τάπερ να λες.
(αμ δεν είναι από οκνηρία που δεν πάμε στο ευρωπαϊκό, από αφραγγία είναι,γιατί είναι και πανάκριβο.Είπες δεν ξέρουν αυτοί τι κάνουν;)

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Να τηνε πώ την μλκία μου; Για τον Αη-Στράτη τα παιδιά του σχολείου (xamogelaste.blogspot.com) παραπονιούνταν επί χρόνια επειδή δεν είχαν μία ADSL σύνδεση. Πλεροφορικάριους, όμως, είχαν με το κιλό. Στα χαρτιά, μπιέν συρ.

demetrat είπε...

θα γκαστρώθκαν στην πορεία.