20 Δεκ 2008

Από μουσικής τουλάχιστον πλευράς καλό ήταν το 2008, διότι κατά τ' αλλα...

Μια εικοσάδα σχετικών με τη μουσική πραγμάτων που δεν μπορώ να πω ότι εκτίμησα ιδιαίτερα φέτος, το παντελώς αντίθετο δηλαδή…
  1. Nick Cave.
  2. H φάση με MGMT, Yeasayer, Vampire Weekend.
  3. H φάση Duffy, Adelle κτλ.
  4. Η ηλεκτρονική μουσική που πάει κατά διαόλου…
  5. Οι Dirty Pretty Things, που το 2006 είχαν βγάλει το δίσκο που για μένα εκείνη τη χρονιά ήταν ο καλύτερος και στον οποίο ακόμη καταφεύγω. Ο φετινός είναι άθλιος.
  6. Verve.
  7. Kaiser Chiefs.
  8. To ραδιόφωνο στη Θεσσαλονίκη: Ποιοτική ραδιοφωνική μουσική δεν είναι το ντούμπου μπουμπ, χαλαρό μπιτάκι, ντεμέκ λάουντζ, ντεμέκ ελέκτρο, κι απ’ την άλλη εν ετει 208 ροκ δεν είναι οι Whitesnake, έλεος! Για το λόγο αυτό ανακηρύσσω καλύτερο μουσικό σταθμό για φέτος έναν σταθμό που δεν είναι αμιγώς μουσικός αλλά έπαιζε την καλύτερη μουσική: 9,58.
  9. Kings of Leon.
  10. Bon Iver.
  11. Jack White, πέρσι, φέτος, του χρόνου και για πάντα…
  12. Devendra Banhart πέρσι, φέτος του χρόνου και για πάντα…
  13. Το dubstep.
  14. James.
  15. Beck.
  16. Οι Walkmen: όταν έχεις κυκλοφορήσει το καλύτερο τραγούδι της νέας χιλιετίας, δεν δικαιούσαι να βγάζεις αηδιαστικά κλαψονιαουρίσματα… (πρέπει να το έχω ποστάρει άπειρες φορές αυτό το βίντεο, μιλάμε για τρελό κόλλημα...)
  17. Tindersticks.
  18. Το ότι μέσα στο 2008 αναγκάστηκα να κλείσω ένα μουσικό μπλογκ, για κλείσιμο μάλιστα πάει και ο διάδοχός του, ενώ και σε αυτό εδώ το ιστολόγιο η ομάδα του blogger κατόπιν παραπόνων που δέχτηκε από δισκογραφικές έσβησε τις συλλογές out of tune (και καλά έκανε, δεν παραπονιέμαι, αφού στην τελική είναι παράνομο να ανεβοκατεβάζεις μουσική...)
  19. Το γεγονός ότι οι γερμανοί Slut ακόμη δεν έχουν γίνει σουπερστάρ.
  20. Το γεγονός ότι δεν μπορώ να βρω πουθενά την τραγουδάρα Paint the flowers all black, των Shallow Reign, ένα τραγούδι που υπήρχε στη συλλογή the sound of Deep Ellum (κυκλοφορία κάπου στα τέλη του ’80) και είχε πολυπαιχτεί στο τότε Ράδιο Ακρόπολις. Είναι δυνατόν; Τόσες και τόσες σπανιότητες στο ίντερνετ, αυτήν δεν μπορώ να βρω;

+1 Σίγουρα πολλά ξεχνάω: τον πειραματισμό ας πούμε (τι σόι πείραμα είναι το να προσπαθεί ο καλλιτέχνης να διαπιστώσει τον μέγιστο βαθμό οιδήματος των όρχεων του ακροατή με κάτι που αμυδρά θυμίζει μουσική;). Α, επίσης τους Ονιράμα (καλύτερα άκου Μαζού εντ δε ζου...).

Και κάποια που καραγούσταρα:

  1. Σόουλ, του ‘60 και του ‘70, ακόμη και στην πιο ντίσκο εκδοχή της.
  2. Τζαζ.
  3. Μινιμαλισμός, ή όποιος αλλιώς μπορεί να περιγραφεί αυτό το modern classical τρέχα γύρευε τύπου Μαξ Ρίχτερ, Τιέρσεν, Λα Φραγμεντ ντε νούι…
  4. Το ποστ ροκ.
  5. Τα μουσικά μπλογκ ανά την υφήλιο που έχουν να προτείνουν τραγικά αδικημένα απ’ τη μουσική βιομηχανία γκρουπάκια… Ποτέ στο παρελθόν δεν είχα πρόσβαση σε τόση πολλή μουσική με τόση ευκολία… (βεβαια, απ’ την άλλη αυτό έιναι και λίγο πρόβλημα…). Τα δύο καλύτερα μουσικά μπλογκ φέτος για μένα: Bolachas Gratis και The passion for indie music. Σε ένα απ' αυτά, για παράδειγμα, βρήκα τους Moriarty...


ΥΓ. Φέτος πήγα σε ελάχιστες συναυλίες, λόγω προσωπικού κολλήματος (σλάιτ κέης οβ αγοραφόμπια…) Ωστόσο, αν μπορούσα, πολύ θα γούσταρα να (ξανά)βλεπα ζωντανά μέσα στο 2009 τις Τρύπες, τους Γκουλαγκ, τους Ζίγκι Γουόζ, τους Χάνινταιβ και τη… Ριχάνα!

7 σχόλια:

Go_Go είπε...

Για να προφυλάξεις όμως το φτηνό μεταμοντερνισμό που δεν μπορώ να καταλάβω από που πηγάζει ώρες ώρες, όταν πας στη συναυλία της Ριχάνα, πάρε και μια ομπρελίτσα για να καλυφτείς. Άσε που θα σου χρειαστεί για να κάνεις χορευτικά κόλπα (μα είσαι σοβαρός; Ήταν το χειρότερο κομμάτι που άκουσα εδώ και χρόνια!!! Δε μπορώ, το ακούω και μου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο!)

(((Και άλλα θα μπορούσα να σου χώσω, γιατί όπως κατάλαβες συγχίστηκα. Το Νο 17 το πήρα ως προσωπική προσβολή)))


Τελωσπάντων, το ξέρεις ότι εκτιμώ πολύ το μουσικό σου ένστικτο και ας μη ταιριάζουν τα χνώτα μας σε πολλούς τομείς.
Ωραιότατο το Teardrop των Slut, αλλά δεν μου φαίνεται ότι τα υπόλοιπα κομμάτια δικαιολογούν την έκστασή σου. Αλλά βέβαια, αυτά είναι προσωπικά ζητήματα. Όσο για την πανκιά των Walkmen, υπερβολικός μου φαίνεσαι και πάλι. Καλοί στίχοι παρεπιπτόντως.

Αυτά... Ήμουν πολύ εμπαθής;

ΠανωςΚ είπε...

Εμπαθής; Οχι καλό μου, εσύ απλώς έχεις τη δική σου κολοκυθόπιτα, εγώ τη δική μου...

kostasK είπε...

Με πλιιήιιγωσε πολιιύιι το Νο 10, αλλά δε ΣΕ κρατώ κακία. Κατά τ'άλλα, θα συμφωνήσω με τα περισσότερα

kostasK είπε...

Ρε συ αξά και ήθελα να σε ρωτήσω τί γίνεται με το Νο 2 μουσικό μπλογκ? Τέλος κι αυτό? Δεν μπορώ να μπω τις τελευταίες μέρες. Και κρίμα και για τα out of tunes...
Μας έχουν κάνει τρελό ντου τώρα τελευταία ή ΜΕ φαίνεται?

ΠανωςΚ είπε...

Αξά, το "κλείδωσα" το ε ντάιβ ιν δε ντερτ μέχρι... να παρω μια απόφαση.

Οσο για το 10, ίσως να ήμουν υπερβολικός, αλλά εμένα μου φάνηκε μέτριος δίσκος...

Ανώνυμος είπε...

sxetika me tous SHALLOW REIGN (20)
to tragoudi einai teleio !!
ki egw aporw pou den yparxei kapou sto net...
exw th syllogh DEEP ELLUM apo tote alla prepei na dw pote 8a apofasisw na ma8w na metatrepw ta vinylia mou...

ΠανωςΚ είπε...

RheX, αν ποτέ μάθεις τη βινυλιακή μετατροπή και κάνεις τον κοπο με το εν λόγω τραγούδι, πέρνα απεδώ και σφύρα: θα σ΄ ακούσω!